Keni Pyetje?
Mesazhi u dërgua. Mbylle

Filozofia Klasa 11

Metoda e studimit të filozofisë 1. Hartimi i kronologjisë kohore. 2. Klasifikimi i ideve, sipas periudhave historike. 3. Njohja e kushteve social-kulturore, ku u zhvilluan idetë. 4. Klasifikimi i ideve në rryma filozofike, sipas veçorive kryesore të tyre. 5. Njohja e evoluimit të mendimit filozofik. Studimi i kontributit të filozofëve të veçantë. Objekti i studimit: […]

909 studentët u regjistruan

Metoda e studimit të filozofisë

1. Hartimi i kronologjisë kohore.

2. Klasifikimi i ideve, sipas periudhave historike.

3. Njohja e kushteve social-kulturore, ku u zhvilluan idetë.

4. Klasifikimi i ideve në rryma filozofike, sipas veçorive kryesore të tyre.

5. Njohja e evoluimit të mendimit filozofik. Studimi i kontributit të filozofëve të veçantë.

Objekti i studimit:

1. Studiohen konceptet filozofike, termat dhe nocionet.

2. Studiohen filozofët, idetë dhe historia e mendimit filozofik.

Filozofia është produkt njerëzor i çdo filozofi, i cili i përkushtohet këtij aktiviteti, jo vetëm me arsye, por me forcën e dashurisë dhe vullnetit, duke u përfshirë emocionalisht, me trup e me shpirt, drejt horizonteve të reja të dijes.

Pyetjet filozofike fillojnë që në fëmijëri.

Pyetjet më të zakonshme që i bëjmë vetes, në moshë të vogël, janë: Kush jam unë? Si kam ardhur në këtë botë? Sa është bota? Pse ka vdekje? A ekziston lumturia si në përralla? Pyetjet thellohen me rritjen e individit dhe shndërrohen në refleksione, si: A jam i lirë sa duhet? Si t’i ndërtoj raportet me të tjerët? A duhet të besoj në fuqi të mbinatyrshme? Pse ekziston shteti përballë meje … e shumë e shumë të tjera…

Pse duhet të studiojmë filozofi?

Pyetjet, që bëjnë shpesh nxënësit në shkollat e sotme, janë: Përse më duhet filozofia, në profesionin që do të zgjedh? Çfarë profesioni mund të kem, nëse zgjedh të studioj filozofi? A është e paguar sot dija filozofike?

Mund të themi me siguri se sot, filozofia është e respektuar në çdo profesion që ëndërroni të zgjidhni, si: mjek, inxhinier, jurist, mësues, teknolog, artist apo programues kompjuterash.

FILOZOFIA

Aktivitet intelektual
– E ka origjinën në lashtësi, në Greqinë e vjetër (philo – mik dhe sophia – dije)
– Filloi si habi ndaj të panjohurës dhe dëshirë për të zbuluar
– U konsiderua si dije për gjithçka, si shkenca e shkencave
– I ndihmoi njerëzit të njihnin botën dhe vetveten

Filozofia ka në bazë procesin e refleksionit
– Është akti i të menduarit, i kthyer drejt vetvetes
– Vë në dyshim, edhe të vërtetat më të thjeshta
– Lind bashkë me shqetësimin intelektual
– Është aftësi për të shtruar pyetje dhe për të ngritur hipoteza
– Gjen argumente bindëse, pro ose kundër idesë së dhënë

Reflektimi filozofik, çon drejt ideve të reja
– Debatit dhe dialogut filozofik
– Vlerësimit në mënyrë kritike të gjykimeve të të tjerëve
– Ruajtjes së pavarësisë së gjykimeve tona
– Aftësisë për bashkëpunim me të tjerët

TË NDIHMON TË JESH QYTETAR I MIRË, KRITIK, AKTIV, QË PËRDOR NË MËNYRË RACIONALE LIRITË DHE TË DREJTAT

Bëhu i pari që shton një vlerësim.

Ju lutem, futu për të lënë një vlerësim

Përfshin

418.29
53 leksione
Kjo faqe interneti përdor cookie dhe kërkon të dhënat tuaja personale për të përmirësuar përvojën tuaj të shfletimit.